T.C.
ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI
YETKİ DEVRİ VE İMZA YETKİLERİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
1- AMAÇ
- Bu yönerge Üsküdar Kaymakamı adına imzaya yetkili Makamları belirlemek,
- Ast kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek,
- Verilen yetkileri belirli ilkelere bağlamak,
- Hizmeti ve iş akışını hızlandırmak,
- Kırtasiyeciliği önlemek, hizmetlerin verimliliğini arttırmak,
- İlçedeki üst kademe yöneticilerine zaman kazandırmak, onları işlemlerin ayrıntılarına inmekten kurtarmak, çalışmalarını ilçe yönetiminin daha iyi teşkilatlanması, planlanması, koordine edilmesi ve denetlenmesine yöneltmek, ana sorunlarda daha iyi değerlendirme yapmalarını sağlamak,
- Kendilerine yetki devredilenlerin sorumluluk ve özgüven duygularını güçlendirerek, işlerine daha sıkı ve istekli sarılmaları amacı ile hizmetlerde sürat ve verimliliği arttırmak amacıyla düzenlenmiştir.
2- KAPSAM
- İlçe Mülki İdare Bölümü içinde hizmet gören ve Kaymakama bağlı olarak çalışan merkezi idarenin İlçe kademesindeki birimlerin yapacakları yazışmalarda ve yürütecekleri işlemlerde uymaları gereken usul ve esasları Kaymakam adına imza yetkisi kullanma şekil ve şartları ile imza yetkisinin tam ve etkili kullanılmasına ilişkin ilke, usul ve sorumlulukları kapsar,
- Hakimler Kanunu ile İcra ve İflas Kanununda yazılı Hakim, Cumhuriyet Savcısı ve Hakim sınıfında bulunanlarla, bu kanunlarda yazlı adalet memurları, askeri birlikler, askeri fabrika ve müesseseler, askerlik daire ve şubeleri bu önerge kapsamı dışındadır.
3- YASAL DAYANAK
Bu Yönerge;
- 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu
- 3152 Sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun
- Valilik ve Kaymakamlık Büroları Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği
- 02.12.2004 Tarih ve 25658 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik
- İstanbul Valiliğinin 13.10.2010 tarih ve 47411 sayılı İmza Yetki Yönergesi,
Uyarınca hazırlanmıştır.
./..
4- YETKİLİLER
- Kaymakam
- Yazı İşleri Müdürü
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarının daire amirleri
5- İLKELER VE USULLER
Yetki Kullanma Esasları:
- İmza yetkisinin sorumlulukla, dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esastır. Her kademe sorumluluğu derecesinde bilmek durumunda olduğu konular üzerinde aydınlatılır. Yetki derecesinde “Bilme Hakkı” nı kullanır.
- Üsküdar Kaymakamı tarafından kendilerine devredilen iş bu imza yetkilerini kullananlar yazışmalarda “Kaymakam a.” İfadesini kullanırlar.
- İlçe içerisinde Kamu Kurum ve Kuruluşları arasındaki yazışmalar birim amirleri tarafından doğrudan kendi isim ve unvanları kullanılarak yapılacak ve “Kaymakam a.” İfadesini kullanmayacaklardır.
- Bu yönerge doğrultusunda birimler kendi aralarında teknik konulara ilişkin doğrudan yazışma yapabilirler. Emir ve talimat niteliği taşıyan yazılar Kaymakam kanalı ile yapılacaktır.
- Birim amirleri, bu yönerge ile kendilerine verilen imza yetkilerinde uygun gördüklerini Kaymakamlık Olur’u ile astlarına devredebilirler.
- İmza yetkisi verilenler, yetki alanlarına giren konularla ilgili prensip kararı niteliği taşıyan diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarını ilgilendiren ve Kaymakamlığı ilgilendiren hususlar ile önemli gördükleri konu ve işlerin yürütümünde, imzadan önce veya işlem safhasında Kaymakam’a alternatif önerileri ile bilgi sunar ve Kaymakam’ın direktifine göre hareket ederler.
- İmza yetkisinin kullanılmasında hitap edilen makam ile kapsam ve önemi dikkate alınır.
- İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, geçici görevlendirme gibi bulunmadığı hallerde vekili imza yetkisini kullanır ve bilahare imzaya yetkili kişiye yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir.
- Kamu Kurum ve Kuruluşları amirlerinin isimlerine gönderilecek “Gizli” ve “Kişiye Özel” yazılar konunun önemine göre Kaymakam tarafından imzalanır.
- Her Daire Amiri, imzaladığı yazılarda ve kendisine yapılan yazılı müracaatlardan Kaymakam’ın bilmesi gerekenleri takdir ederek, zamanında bilgi vermekle yükümlüdür.
- Yazıların ilgili birimince yazılması ve yayımlanması esastır.
- Kaymakam İlçenin tamamı, Daire Amirleri kendi birimleriyle ilgili olarak “bilme hakkı” nı kullanır.
- Gizli konular sadece ilgili kişilere bilmesi gerektiği kadar açıklanır.
- Zorunlu olmadıkça “OLUR” almak için sunulan evraklar tek suret olarak düzenlenecektir. Birden fazla “OLUR” evrakına ihtiyaç duyulması halinde birimince “Aslının Aynısıdır” kaşesi vurulup ilgililerce imza edilecektir.
-2-
- İzin Formları tek nüsha tanzim edilip onaya sunulacaktır.
- İzin Formlarında talep edilen izin türü ve hangi tür izin talep ettiği ile yıl içerisinde kullandığı izinler, Yıllık izin hakkı gün olarak gösterilecek şekilde düzenlenecek boşluklar eksiksiz doldurulacaktır.
- Bilgi vermeyi ve açıklama yapmayı gerektiren yazılar ile gizlilik derecesine haiz yazılar, bizzat Daire Amirleri tarafından Kaymakam’ın imzasına sunulur.
- Yazılar bütün ara kademe görevlilerin parafı alınmadan imzaya sunulmaz. Evrak ve belgelerde paraf ve imza bulunan her kademedeki memur ve amirler arttıkları paraf ve imzadan müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
- Bütün yazışmalar Başbakanlık Resmi Yazışma Kuralları Yönetmeliğine uygun yapılır.
- Bir müracaat, şikayet veya işe ilişkin Kaymakamlığımızdan gönderilen yazılara verilecek cevabi yazılarda istenilen hususlardan hiçbiri atlanılmadan istenilen tüm hususları kapsayacak şekilde cevap verilecek, cevabı verilmemiş eksik bir husus bırakılmayacaktır.
- Yazışmalarda İlgili yasa ve ilgilendiren madde mutlaka yazılacak, “İlgili Kanun” veya “mevzuat” diye genel ifade kullanılmayacaktır.
- Kaymakamın imzasına sunulacak diğer yazılar imza kartonu içinde makam görevlisine teslim edilir.
- Günlü yazılar, ivedi yazılar ve bunlara verilecek cevabi yazılar ve Günlük Asayiş Bültenleri bekletilmeksizin “Günlü ve İvedi” yazı klasörü ile derhal makama arz edilecektir.
- Yazıların ilgili olduğu birimde hazırlanması ve oradan yayınlanması asıldır. Ancak acele ve gerekli görüldüğü hallerde (Kaymakamlık bürolarında) hazırlan yazıların bir örneği bilgi için ilgili birime gönderilir.
- Yazılar varsa ekleri ile birlikte imzaya sunulur ve ekler ilgili memur tarafından imza edilerek mühürlenecektir.
6- SORUMLULUK
- Bu yönerge ile verilen yetkilerin tam ve doğru olarak kullanılmasından ve uygulamanın yönergeye uygunluğundan ilgili kurum amirleri evrakın yazılmasından ve muhafazasından görevli sıralı ilgililer görevli ve sorumludurlar.
- Üsküdar kaymakamlığı ve bağlı birimlerde yürütülen iş ve işlemlerde birim müdürleri, yardımcıları ve her kademedeki personel attıkları paraf ve imzadan müştereken ve müteselsilen sorumludur.
- Kendilerine teslim edilen evrak ve yazıların muhafazasından evrak teslim alanlar ile bunların birim amirleri dahil her kademedeki görevliler müteselsilen sorumludur.
-3-
İKİNCİ BÖLÜM
İmza ve Onay Yetkileri
7- KAYMAKAM’IN ONAYLAYACAĞI YAZILAR
- Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklerce mutlaka Kaymakam tarafından onaylanması gerekli olan işlemler ve kararlar.
- Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Yardımcı Hizmetler Sınıfının atama yer değiştirme ve diğer personelin görevlendirme onayları.
- Birim amirleri ile Kaymakamlık büro personeli ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı personeli yıllık, mazeret, sağlık ve görev izinleri ile birim amirlerine vekaleten görevlendirme onayları.
- Derneklerin içkili veya içkisiz lokal açmasına ilişkin onayları.
- İnternet Kafelerin işletme izin belgeleri.
- Polis ve Jandarma Teşkilatlarının, 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda belirtilen Kaymakam onayına tabi iş ve işlemler.
- Doğum, ölüm ve evlilik mazeret izinleri dışında kalan ve amirin takdirine bırakılmış olan mazeret izin taleplerinde 3 günden fazla mazeret izinleri.
- Müdür Yarımcısı ve Şube Müdürleri arasındaki görev dağılım onayları.
- Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında 4483 Sayılı Yasaya göre verilecek inceleme ve 657 Sayılı Yasaya göre soruşturma onayları.
- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. Ve 145. Maddelerinde yer alan görevden uzaklaştırma kararları ile bu kararların uzatılmasına ilişkin onaylar.
- İl dışı araç görevlendirme onayları
- Kabahatler Kanununa göre verilen idari para cezası kararlarının, tahsili için Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğüne yazılan yazılar.
- 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanununa göre alınacak yardım toplama izin onayları.
- Silah ruhsat izin belgeleri, yivsiz av tüfeği ruhsat onayı ve buna ilişkin belgelerin imzası
8- KAYMAKAM TARAFINDAN HAVALESİ YAPILACAK OLAN EVRAKLAR
- Kaymakam adına yazılmış yazılar
- Özellik taşıyan tüm evraklar (çok gizli, özel, hizmete özel, kişiye özel, çok ivedi ve günlü işareti taşıyan)
- Yatırımlarla ilgili yazışmalar. (Programa teklif edilmesi, çıkartılması vb)
- Üst mercilerce verilecek talimat ve emirlere ilişkin yazılar.
- Kaymakamın İlçenin genel yönetimi, gözetim ve denetim yetkisi içerisinde kalan konuları ilişkin emir ve talimatlarla ilgili yazılar.
- İhbar ve şikayet dilekçeleri.
- Mülkiye Müfettişleri tarafından düzenlenen teftiş layiha ve raporları ile ilgili yazışmalar.
- Vali İmzası, Vali Yardımcısı ve Vali adın İl Müdürü tarafından gelen tüm yazılar.
-4-
- Garnizon Komutanı, Cumhuriyet başsavcılığı ve Belediye Başkanı imzası ile gelen yazılar.
- Yüksek Seçim Kurulu ve mahkemelerden gelen yazılar ile kararlar.
- Belediye meclis Kararlarına “Görüldü” havalesi.
9- KAYMAKAMIN İMZALAYACAĞI YAZILAR:
- Valilik Makamına sunulan Kaymakam görüş ve teklifleri içeren yazılar.
- Bizzat Vali ve Vali Yardımcısı İmzası ile gelen yazılara verilecek yazılar.
- Garnizon Komutanlığı ile yapılacak yazışmalar.
- Cumhuriyet Başsavcılığına, Adli ve İdari Yargı mercilerine yazılacak yazılar.
- İlçe birimlerine gönderilecek önemli yazı ve direktif içeren her türlü yazılar.
- Personel hakkında tekliflerde bulunulması ve görüş bildirilmesini içeren yazılar.
- Şifreli ve özel büro yazışmaları, gizli, kişiye ve hizmete özel alanlardaki yazışmalar.
- Emniyet, asayiş, kaçakçılık ve istihbarat hizmetleri ile ilgi yazışmalar, raporlar asayişe müessir olay ve diğer olaylarla ilgili vukuat raporları.
- İta amirliğine ilişkin onay ve verile emirleri.
- Kaymakamlıkça yayınlanan emirler ve talimatlar.
- Mahalli İdareler ve Valilik Makamı arasındaki yazışmalar.
- Kaymakamlık İlçe Genel İdare Kuruluşları ve Mahalli İdareler üzerindeki gözetim ve denetim konularına ait ihbar ve şikayet dilekçelerinin tetkik ve tahkikleri ile bunların cevabi nitelikteki yazışmaları.
- Başarı Belgesi, Teşekkür yazıları resen verilen disiplin cezaları ile soruşturma emrine ve muhakkik görevlendirilmesine ilişkin yazışmalar.
- 3091 Sayılı Kanuna ilişkin iş ve işlemlere ilişkin yazılar.
- Prensip, yetki, sorumluluk ve uygulamaya ilişkin genel usulleri değiştiren yazılar.
- 3294 Sayılı kanunla ilgili işlemler (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı)
- Yatırım talep ve tekliflerine ilişkin üst makamlarca yazılacak yazılar.
10- YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNE DEVREDİLEN İMZA YETKİLERİ
- Valilik Makamından veya Belediye Başkanlıklarından Kaymakamlığımıza gelen resmi yazılardan Vali adına Şube Müdürü, Müdür yardımcısı ve Başkan Yardımcısı gibi unvanlı görevlilerin imzasını taşıyan resmi yazıları Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü tarafından havale edecektir. Bu yazıların içerisinde Kaymakamın bilgi ve taktiri gerekenleri veya Kaymakamın bilgi sahibi olması gereken yazılar imza bloğunun yanına (T) tarifi konularak Kaymakamlık Makamına Arz ve Takdim edecektir.
- Kaymakamın görev başında bulunmadığı için imza edilemeyen ve gecikmesinde sakınca olabilecek yazılar Kaymakama önceden bilgi verilerek kaymakam Adı ve Soyadının yanına (Y) harfi konularak İlçe Yazı İşleri Müdürü tarafından imza edilebilecektir.
- Kaymakamlık bürolarında yürütülen iş v işlemleriyle ilgili olan ve bir konu veya bir kamu personeli hakkında şikayet içermeyen inceleme ve soruşturma emrini gerçekleştirmeyen rutin vatandaş dilekçeleri,
-5-
- Muhtarlık belgeleri
- Apostile işlemleri
- Yurt dışı bakım belgeleri
- Yoklama kaçaklarının takipleri, takiplerinin durdurulması yazılarının ilgili birime havalesi
11- BİRİM AMİRLERİNCE İMZALANACAK YAZI İLE ONAYLAR
- Birimlerin mutad işlemleri ile ilgili olarak (şikayet dilekçeleri hariç) yapılan müracaatlar havaleleri ilgili birim amirleri tarafından yapılacaktır. Vatandaşların birimlere dilekçeleri ile doğrudan yapacakları başvurularda dilekçeler ilgili birim amiri tarafından derhal işleme konulacak ve işlemlerin hızlı yürütülmesine esas olmak üzere vatandaşlar havale için artık Kaymakamlığa gönderilmeyeecektir.
- Daire Müdürleri ilçe içerisindeki diğer birimler ile bir emrin yerine getirmesi niteliğinde olan emir ve talimat niteliği taşımayan sadece bilgi aktarılması, belge gönderilmesi veya talep edilmesi veya teknik (bakım, onarım vb) ve hesabata (ödenek talebi, geçici görev yolluğu talebi vb) ilişkin yapılan yazışmalar ilgili kurum yöneticisinin adı ve unvanı kullanılarak Kaymakamlık kanalından geçirmeden doğrudan ilgili kurumlarca yazışmalarını yapacaklardır. Valilik Makamına, Garnizon Komutanlığına, Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan yazılar mutlaka Kaymakam tarafından imzalanarak gönderilecektir.
- Adrese Dayalı Nüfus kayıtlarının incelenmesine ilişkin Nüfus Müdürlüğünce İlçe Emniyet Müdürlüğüne yazılan inceleme talep yazıları ve verilecek cevaplar ilgili müdürlükler arasında doğrudan yapılacaktır.
- Yeni bir hak ve yükümlülük doğurmayan, Kaymakam takdirini gerektirmeyen direktif niteliği taşımayan, kurumlar arası mutat yazılar ile eş makamlara yazılan benzer yazılar.
- Sicil ve Özlük Dosyalarının gönderilmesine ve alındığına ilişkin yazılar.
- Vali adına Müdür, Müdür Yardımcısı veya Şube Müdürü imzası ile Kaymakamlığımıza gelen ve Kaymakamın bilmesini ve takdirini gerektirmeyen ilçe dışı yazılara İlçe İdare Şube Başkanları tarafından Kaymakam adına (Kaymakam a.) yazılacak kendi ad, soyad ve unvanını yazıp imzalayarak ilgili makamlara cevap vereceklerdir.
- Taşınır mal Yönetmeliği Hükümlerine ilişkin onay ve yazışmalar.
- Kaymakamlık Makamından alınacak karar ve onayların ulaşması için muhatap daireye direktif niteliği taşımayan yazılar ile ilave bir iş ve sorumluluk yüklenmemesi kaydıyla gerekli bilgi ve belgelerin toplanmasına bir noksanlığın tamamlanmasına eksik bir evrakın gönderilmesine veya istenmesine ilişkin yazılar.
- Yeterli hizmetlisi olmadığından gece bekçisi görevlendirilmesi yapılamayan okulların Emniyet Müdürlüğünce güvenliklerinin sağlanmasına ilişkin talep yazıları.
- Askerlik erteleme işlemleri ile ilgili yazılar.
- Okul Aile Birliği toplantısı onayları.
- Personelin, Yurtdışı izin taleplerine ilişkin Valilik Makamına yazılan yazılar.
- Kendisine veya çevresindeki insanlara zarar verdikleri gerekçesi ile hastaneye sevk elden psikolojik rahatsızlığı olan insanların bulundukları yerden alınıp, sağlık memuru refakatinde hastaneye gönderilmesinde kendilerine refakat edecek güvenlik görevlisi talebine ilişkin yazışmalar doğrudan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Başkanlığı arasında doğrudan yapılacaktır.
-6-
- Valilik ve İlçe Birimleri ile Adli Kurumlarda yapılan teknik ve hesabata dayalı yada istatistik bilgi verilmesi yada istenmesine ilişkin olup, herhangi bir hak ve sorumluluk içermeyen ve direktif verme özelliği taşımayan yazılar.
- İnceleme araştırma soruşturma ve icrai nitelik içermeyen rutin hizmetlere ilişkin ve kendi dairelerini ilgilendiren bilgi ve belge talebine ilişkin dilekçelerin havalesi.
- Tip formlarla, bilgi alma ve bilgi verme niteliğinde olup, Kaymakamın bilmesi ve katkısına ihtiyaç duyulmayan yazılar.
- İhtiyati haciz belgeleri onayları,
- Her türlü eğitim kurumuna Müdür ve Müdür Yardımcısı atanması ve görevlendirilmesine ilişkin yazı ve onay haricindeki her türlü onay ve yazılar.
- Ek ders ücret onayları
- Kurum personelinin doğum, ölüm ve evlilik mazeret izinleri ile takdiren verilen mazeret izinlerinde 3 güne kadar olan mazeret izinleri ile ilgili birim amirlerince verilecek,
- Hastalık Raporlarının izine çevrilmesi onayları,
- Bilgi Edinme Hakkının Kullanılmasına İlişkin 4982 Sayılı Yasa ile 3071Syılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun hükümlerinin mevzuatına uygun olarak yerine getirilmesi hususu (kurum iş ve işlemleri ile personel hakkında yapılan şikayet konuları hariç)
- Adli ve İdari Yargıda devam eden davalarda ara kararlara dayalı teknik ve idari bilgi, belge istem yazıları ve verilecek cevaplar.
- Dairenin belli dönemlerde Valilik Makamına mutad olarak gönderecekleri istatistiki ve teknik bilgilere ait yazı ve cetveller (Denetleme, kurum faaliyetlerine ilişkin istatistiki bilgiler hariç)
- Kaymakamlıktan gelen genel emirlerin alt birimlere duyurulmasına ilişkin yazılar.
- Derece ve kademe ilerlemesinin duyurulmasına ilişkin yazılar.
- Kadroların duyurulmasına veya kadro değişikliklerine ilişkin yazılar.
- Evrakın noksanlığının tamamlanması için alt birime yazılan yazılar.
- Mermi tahsisine ilişkin onaylar.
- Daire Müdürü dışındaki personelin aldığı yıllık, mazeret ve hastalık izinlerinin bitimi ve göreve başlayışının ilgili birimlere duyurulmasına ilişkin yazılar
- Bir işlemin tamamlanması için lüzumlu bilgilerin istenmesine ilişkin yazılar.
- Ödeneklerin alt birimlere duyurulmasına veya gönderilmesine ilişkin yazılar.
- Meslek içi veya çıraklık eğitim kurslarının başlayış ve bitimlerinin Valiliğe veya diğer birimlere bildirilmesine ilişkin yazılar ile kurslara ilişkin belgelerin imzalanması,
- Askerlik ile ilgili işlemler.
- Sehven yanlış gelen yazıların ilgili makama gönderilmesine ilişkin yazılar.
- Kurumlara ait salon, tesis ve misafirhanelerin kiralanması veya tahsisi işlemleri.
- Zorunlu eğitim çağında olup, okula devam etmeyen öğrencilerin diğer illere ve Emniyet Müdürlüğüne ilişkin yazıların yazılması,
- İlçeler arası öğrenci nakillerine ilişkin yazışmaların yapılması.
- Özel öğretim kurumlarının demirbaş eşya düşüm, araç izin ve pist kullanım onayları.
- Özel öğretim kurumlarında görevlendirilecek öğretmen ve yönetici hariç diğer personelin atama ve istifa onayları, adaylık kaldırma onayları,
- Her türlü sosyal ve kültürel faaliyetler ile Spor karşılaşmaları için İl İçi görevlendirme onayları,
-7-
- İlçe Milli Eğitim kadrolarında görev yapan idareci ve öğretmenlerin; rapor izin ve kısa süreli geçici olarak görevlerinden ayrılmaları nedeniyle yerlerine Müdür Vakili, Müdür yardımcısı Vekili ve Müdür yetkili öğretmen ile yatılı okul belletici öğretmeni olarak görevlendirmeleri onayları,
- Öğretmen ve diğer personelin özlük işlemlerine ilişkin yazışmaların yapılması,
- Kaymakamlık Makamından alınan her türlü onayın alt ve üst birimlere ve kurumlara gönderilmesi
- Resmi, Özel Okul ve Kurumlarda görev yapan Öğretmen, Personel ve usta Öğreticilerin göreve başlama, görevden ayrılma yazılarının alt ve üst makamlara gönderilmesi,
- Sosyal-Kültürel faaliyet onaylarının alınması, (tiyatro, müsamere, okul geceleri, okul aile birliği toplantıları gibi)
- Milli Eğitim personelinin giyim yarımına ilişkin onaylarının alınması,
- Merkezi sistemle yapılan sınavlarda görev alacak personel onayları,
- Özel öğretim kurumlarının kadrolu personeli dışında, ek ders ücret karşılığı görev alan personel onayları
- Özel okul ve kurum Müdürlerinin izinleri ve yerlerine vekalet edeceklere ilişkin onaylar
- Hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerinin düzenlenmesi ve personel görevlendirme onayları.
- Resmi ve özel okul kurumların eğitim-öğretim etkinlikleri ile her türlü kurslarına ilişkin onaylar.
- Kademe ilerleme işlemleri
- Resmi ve özel okul ve kurum müdürler ile yapılacak toplantı onayları
- 4926 Sayılı Kanuna göre El Konulan Eşyanın Teslimi ve Saklanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesinin son paragrafında belirtilen el konulan eşyanın tesliminin mümkün olmaması halinde sahibine yediemin olarak teslimine ilişkin işlemlerin yürütülmesi,
- Kur’an kursları öğrencilerinin yapacakları etkinlik ve gezi onayları,
- Camilerde açılacak yaz Kur’an Kursu onayları,
- Camilerde cami ve Kur’an kurslarına yardım amacıyla sergi açmak suretiyle yardım toplanmasına ilişkin verilecek izin onayları.
NOT-1 : Verilen bu yetkiler sadece birim amirlerine ait olduğundan, birim amirlerinin görevi başında iken kısa süreli ayrılmaları halinde bu yetkiler yardımcıları tarafından kullanılmayacaktır.
NOT-2 : Birim Yöneticileri başlarında bulundukları kurumun hiyerarşi yapısına, görev gereklerine ve bu yönergeye uygun olarak Kaymakam Onayı ile kendi birimlerinden yazışma ve yetki devri konularını düzenleyen bir iç yönerge hazırlayabilirler. Ancak Kaymakam tarafından kendilerine devredilen yetkilerini makamdan alınacak onay ile devredebilirler.
-8-
NOT-3 : Kamu Kurum ve Kuruluşlarının amirleri kendilerine bağlı kuruluşları ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 27. Ve müteakip maddelerinde belirtilen İlçe İdaresinin başı ve mercii sıfatıyla İlçe Kaymakamlarının genel hizmet yürütümlerini engelleyici, kısıtlayıcı veya ortadan kaldırıcı yazışma yapamazlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Uygulamaya İlişkin Diğer Hükümler
12- HÜKÜMLER
- İmza yetkisinin devrinde Kaymakam’ın her konuda havale, imza ve onay yetkisi saklıdır. Kaymakam gerek görüldüğünde devrettiği yetkileri her zaman kendisi kullanabilir.
- Daire amirlerine devredilmiş yetkiler, yalnızca kendileri ve vekillerine devredilmiş olup, yardımcılarını kapsamaz.
- İmza Yetki Yönergesi ile belirlenen bir hükme aykırılık halinde evrak sıralı amirlerce iade edilecektir.
13- YAZIŞMA USULLERİ
- Kaymakam veya Kaymakam Adına Yazı İşleri Müdürü ve Daire Amirleri tarafından imzalanan tüm yazılarda, 02.12.2004 tarih ve 25659 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” te belirtilen kurallara mutlaka uyulacaktır.
- Kaymakam adına yetki verilmiş Daire Amirlerince imzalanacak yazılarda, yazıların hitap edeceği makama göre eş ve üst makamlar için arz, ast makamlar için rica ifadeleri kullanılacak, yazının imza yerine yetkili kişinin adı yazıldıktan sonra “Kaymakam a.” Şeklinde Kaymakam adına olduğunu belirtir ifade konulacak, bu ibarenin hemen altına da yetkilinin unvanı yazılacaktır. Yazılarda “arz olunur” “rica olunur” gibi ifadeler kullanılmayacaktır.
- Yazılar Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan kılavuzu ile Türkçe sözlük esas alınarak dil bilgisi kurallarına göre yaşayan Türkçe ile yazılır.
- Yazışmalarda standardizasyona özen gösterilecektir. Onaylarda “OLUR” ibaresi kullanılacak ve altına tarih atılarak imza yeri için yeterli boşluk bırakıldıktan sonra, isim ve unvanı alt alta yazılacaktır.
14- İÇ YÖNERGE
Birim amirleri isterlerse kendi birimleri için bu yönergeye bağlı olarak “iç yönerge” hazırlayabilirler. Daha önceden iç yönergesi olanlar ise 1 ay içinde iç yönergeyi bu yönergeye uygun hale getirirler. Tereddüt edilmesi halinde ise Kaymakamlık yetki Devri ve İmza yetkileri Yönergesi uygulanır.
-9-
15- SORUMLULUK
- Bu yönerge ile verilen yetkilerin tam ve doğru olarak kullanılmasından ve uygulamanın Yönergeye uygunluğunun denetiminden bizzat birim amirleri sorumludur.
- Birim Amirleri bu yönerge ile kendilerine devredilen yetkileri tam ve eksiksiz olarak kullanacaktır.
- Kendilerine teslim edilen evrak ve yazıların muhafazasından ilgili görevliler sorumludur.
- Devredilen yetkinin aşılmamasına dikkat edecektir.
- Kaymakam imzasına sunulacak yazılar, imza kartonuna konulmak sureti ile Kaymakam Sekreterliğine teslim edilir. Gerek Yazı İşleri Müdürlüğüne gerekse Evrak Bürosuna teslim edilen yazılar imzadan çıktıktan sonra ilgili birimlerin bu iş için görevlendirilen personel tarafından teslim alınır.
16- YÜRÜRLÜK
- Bu yönerge yayım tarihi olan …./…/2013 tarihinde yürürlüğe girer.
- Kaymakamlığımızca daha önce yayımlanmış imza yetkileri yönergesi ile her türlü imza yetki devri yürürlükten kaldırılmıştır.
17- YÜRÜTME
Bu yönerge hükümlerini Üsküdar Kaymakamı yürütür.
Murat Sefa DEMİRYÜREK
Üsküdar Kaymkamı